23 October 2014

Pandan Sponge Cake Recipe

matamulutyusmardianaBlog 5:47 PM

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Halloo3....
lama cikYus xupdate kan..... ??

hehehe... finally berjaya jugak masuk Post Entri yg berhantu ni! hahaha
lama ditinggalkan, berhantu laa jadinya...
jenuh!

memandangkan ramai(fren FB yus) yg nak try n error kek ni,

oke mcm yg yus dah janji ngan fren FB yus...

nak kasi Pandan Sponge Cake recipe / Resepi Kek Span Pandan..

tolong ekut suma tips k.. supaya kek jadi cantek... hehehe.. sebabnya..

**KEK NI, MUDAH DIBUAT, CEPAT.. BAHAN PON XBANYAK SANGAT..TAPI NAK JADINYA TU LAA YG SUSAH SIKIT LAW XBIASA BUAT... TAKUT BANTUT... HUHUHUU

Bahan A

100gm Tepung Super Fine (nak jimat pakai aje tepung gandum... yus pakai tepung gandum yg diayak 3x)
100gm Gula Castor (ni manis2 buah je.. law nak manis, boleh tambah lagi.. :) )
1 sb Ovellete
1 sb Serbuk Penaik
5 Biji Telur (yg dibasuh tanpa was2.. ahaha.. yus pakai saiz B.. elok je naeknya... law nak pakai A pon boleh.. :) )

Bahan B

90ml Air Pandan
1 sdt Perasa Pandan
1sdt Pewarna Hijau

Bahan C

90ml Minyak Jagung/Buttercup yg dicairkan dan disejukkan (law pakai buttercup lebih lemak... kadang2 yus campurkan je dua2 ni cukup 90ml.. hehehe)


********sb = Sudu Besar
********  sdt = Sudu Teh

CARA2

*Tips : Sebelum nak mula adunkan adunan tu, panaskan oven k... sebab law xpanaskan dulu nanti bantut lak kek tu... hihihi... so abes adunkan nanti boleh terus masukkan dalam oven...

Putar Bahan A dengan kelajuan maksima (bergantung pada mesin masing2) selama 5 minit sehingga adunan menjadi kembang & gebu macam ni 

**nampak hahh... huhuhuu


Kemudian kurangkan kelajuan mesin (minima) dan masukkan Bahan B... dah masukkan, tambah kelajuan mesin (maksima) dan putar selama 5 minit (Sehingga adunan menjadi ringan)..


**yuuhuuu


Dah lepas 5 minit, masukkan Bahan C kacaw menggunakan senduk dengan kaedah kaup balik.. 



**gituu..hehe 


*Tips 2 : Law awak2 sume 100% pakai minyak jagung, makesure kacaw sebati k... makesure sampai xde minyak yg berada bawah adunan tu... takut kek bantut... kacaw laa lebih kurang 3minit...

oke! now masukkan bahan tadi dalam bekas/loyang/sewaktu dengannya untuk di masukkan ke dalam oven... 

Bakar selama 40 - 45 minit (yus wat suhu oven 170°C.. tapi bergantung pada oven masing2 k...) atau sehingga masak... 


*Tips 3 : selalu2 laa wat susulan kek tu... takut api terlalu kuat kot terhitam lak.. hehe... selalunya da masuk 20minit, yus akan kurangkan suhu oven ke 120°C.. tpi bergantung kepada yg mencuba laa k...

da masak??? huuuu... cer cucuk ngan garfu tgk... elok x..?? ada melekat x..?? 

Sejukkan n dah boleh keluakan dari bekas... 



ada macam ni x??? hehehe


POTONG & MAKAN..... yummmyyy

** Ada nak tny boleh tanya.. :) .. kepada yg xda penyukat ml tu, bole guna cawan.. sukat separuh cawan tu.. yus pakai yg jenis camni...




SELAMAT MENCUBA...!! (^_^)v






اَلحَمْدُ لِله

Subhanallah ✿ Alhamdulillah ✿ Lailahaillallah ✿ AllahuAkbar
..✿Time Kasih Kerana Membaca! :) ✿..


No comments:

:: Assalammualaikum..tinggalkan komen Di Sini..◕‿◕ ::